Családállítás egyénileg

A családállítást egyénileg is el tudjuk végezni,-vannak előnyei a csoportos formával szemben adott esetekben, de fontos hátrány, hogy a kliens nem kap a csoporttagoktól olyan tükröket, ami sokat jelenthet a témájához, önmagához való hozzáállásában.

Bármilyen figurákkal, kövekkel, stb... elvégezhető a családállítás, a hozzám közel álló módszer lényege, hogy stilizált arccal ellátott papírlapokat beszámozok, majd a beszélgetésünk közben a klienstől elhangzó mondatokból a kulcsszavakat, az un. rendszerelemeket kiválasztom, és megszámozva felírom egy papírra, ezeket ő nem láthatja az állítás vége előtt. Megkérem a klienst, hogy a megszámozott papírlapokat helyezze el tetszőlegesen a padlón,- de volt már rá többször példa, hogy egész különleges helyekre is igényük volt letenni a lapokat,- egyértelműsíthető is, hogy miért pont oda teszi,- majd felrajzolom a kezdeti konstellációt. Ezek után megkérem, hogy figyelje az érzéseit, melyik lapot szeretné mozgatni és hogyan. Adott helyzetekben elmondja az érzéseit, rááll a papírlapokra, és úgy is elmondja, hogy mit érez, ill. onnét ránézve más papírlapokra milyen érzései vannak.

Így ráláthatunk a probléma mögött húzódó rejtett dinamikákra. Ezek után az eszköztár hasonló mint a csoportos technikáknál, harmóniába hozzuk, a harmóniába hozhatót...

A Morphogenetikus Mezőben való mozgások ugyanúgy megtörténnek, mint ha élő személyekkel, csoportban végezzük, de ha a kliensnek még nincs gyakorlata az állításokban, akkor mindenképp a csoportos formát javasolom legalább néhány alkalommal, utána már egyéni állítással is hatékonyan tudunk dolgozni!

2009.óta tanulok szupervízoromtól, L.Stipkovits Erikától, munkám gerincét jelentik a tőle elsajátított személyiségfejlesztő módszerek. A családállítási munkám során klienseim általában konkrét problémák feldolgozásának céljával keresnek meg, ami gyakran, ha bizalmi kapcsolatot sikerül kialakítanunk, módosul, és a probléma megoldásán túl a személyiségfejlesztés lesz a célunk, azaz akár hosszú évekre is kapcsolódhatunk, ezáltal önismeretre, rendszerük ismeretére, tudattalan konfliktusaik tudatosítására, megértésére, viselkedési mintázataik megváltoztatására, korai érzelmi hiányaik /szeretet, biztonság, elfogadás/ feltöltésére, életfelfogásuk, filozófiájuk, kompetenciaérzésük alakítására törekszünk. A változáshoz, hogy ne csupán "tünet csere" legyen, hosszabb út vezet. A személyiségfejlődési folyamat eredményeként oldódnak a felszínen is jól látható problémák, az ismétlődő kapcsolati,- párkapcsolati konfliktusok...

L. Stipkovits Erikával közös munkánk eredményeként 2017.szeptemberében elindítottuk Budapesten, Győrben és Sopronban a Személyiségfejlesztő Akadémiát. Első képzésünk a 3 éves Érzelmi intelligenciafejlesztő - Személyiségfejlesztő képzés, mely az elvégzése után szakmai kompetenciákat ad, államilag elismert szakmaként lesz jogosult elvégzése után minden szakember a segítő foglalkozásra. 

Honlapunk: www.szemelyisegfejlesztoakademia.hu