Családállítás csoportban

Bert Hellinger módszerével 2009 óta dolgozom csoportban és egyénileg egyaránt.

Mi történik a családállításon?

A résztvevők körben ülnek és adott sorrendben feldogozásra kerül azon résztvevők problémája, akik ezt szeretnék. //A segítő résztvevők is megkapják természetesen a saját életükre, problémáikra,- kérdéseikre a válaszokat a szerepeikben megélt élmények kapcsán.// A témáját hozó személyen múlik, hogy vagy elmondja a csoport előtt a problémáját és az azzal kapcsolatos kérdését, vagy a családállítónak mond róla csupán pár mondatot, de ha azt sem szeretné, akkor arra sincs feltétlenül szükség,- a módszer segítségével így is meg fogja kapni a továbblépéséhez szükséges, ill. a befogadóképességének megfelelő válaszokat.

A kérdező résztvevő családi rendszerét a kiválasztott személyek térbeli elhelyezésével jelenítjük meg, és az ilyen formán elhelyezett, felállított személyek testi érzetei, érzelmei, gondolatai betekintést engednek a kérdező családi rendszerének a dinamikáiba, majd a helyzetük változtatásaival és oldómondatok kimondásával megoldások születhetnek.


A családi erőtér érzékelésére képesek vagyunk mindannyian. Ezen keresztül feltárhatóak a családi rendszeren belüli rejtett összeköttetések, főként azokra fókuszálva, amelyek itt-és-most, a kérdező harmóniáját leginkább gátolják.

Gyakori kérdés, hogy "mi van, ha nem érzek semmit?"

Mindenki képes átadni magát a Mezőben való munkának. Erről, ill. ennek a megvalósíthatóságáról minden alkalommal beszélünk a családállítások megkezdése előtt.
Vannak persze olyan fájdalmak, amiket csak úgy képes túlélni az ember, ha lefagyasztja az érzelmeit. Mivel ezek nagyon erős parancsok, ez esetekben több családállítás lehet szükséges adott témában, egyéni és csoportos formában egyaránt, ill. más módszereket is választhatunk a tovább feldolgozásra.

Mikor válik érzékelhetővé a családállítás eredménye?

A saját belső programunktól, a témánktól ls a személyiségünltől, annak elakadásaitól függ az eredmény. Vannak azonnal érzékelhető hatásai és akár 2 v több évig is jelentkezhetnek élmények, amikor beugrik, hogy "...jé, ezt tapasztalhattam meg a Mezőben, és most íme..." A saját életemben volt már arra is példa, hogy egy állításban nem értettem egy bizonyos helyzetet, és kb. 6 évvel később történt olyan élethelyzet, amiből egyértelművé vált, hogy mit jelentett az a helyzet az állításban 6 évvel azelőtt.
A családállítás segítségével az informális mezőnkben energetikai változások történnek, azaz a belső világunkban változásokat indukálunk, és ez a külvilágunk változásait vonja maga után, amire rövidebb-hosszabb idő alatt a figyelmünk is megnyílik.

Bárki jelentkezhet családállításra?

Mindenki esetében kérdésként merül fel, hogy áll-e pszichiátriai, pszicholterápiás kezelés alatt, bizonyos esetekben ilyenkor ellenjavallt a családállítás. Amennyiben pszichiátriai,- pszichoterápiás kezelés alatt áll, kérem feltétlenül tudassa terapeutájával is a családállításon való részvételi szándékát és csakis az ő engedélyével jelentkezzen be, nálam pedig első alkalommal erről írásban is kell nyilatkoznia mindenkinek.
Továbbá nehezítő körülmény, ha a családi rendszerben erős rögzítettség figyelhető meg valamelyik vonalon, ekkor erős ellenállás, indulat figyelhető meg a vezető vagy a csoport felé.
Akadály lehet,ha a kérdező eleve rögzíti magában, hogy a felvetett témájára milyen választ vár. Ekkor nem nyílik meg a rejtett összefüggések előtt, amik pedig abban a nem látható, tudatalatti tartományban érhetők utol, ahová ez a technika elvezet bennünket.

El kell fogadjuk, hogy mindig éppen annyi választ kapunk, amennyit a lelkünk elbír, nem azt és nem annyit, amennyit az egónk diktál.

2009.óta tanulok szupervízoromtól, L.Stipkovits Erikától, munkám gerincét jelentik a tőle elsajátított személyiségfejlesztő módszerek. A családállítási munkám során klienseim általában konkrét problémák feldolgozásának céljával keresnek meg, ami gyakran, ha bizalmi kapcsolatot sikerül kialakítanunk, módosul, és a probléma megoldáson túl személyiségfejlesztés lesz a célunk, azaz akár hosszú évekre is kapcsolódhatunk, ezáltal önismeretre, rendszerük ismeretére, tudattalan konfliktusaik tudatosítására, megértésére, viselkedési mintázataik megváltoztatására, korai érzelmi hiányaik /szeretet, biztonság, elfogadás/ feltöltésére, életfelfogásuk, filozófiájuk, kompetenciaérzésük alakítására törekszünk. A változáshoz, hogy ne csupán "tünet csere" legyen, hosszabb út vezet. A személyiségfejlődési folyamat eredményeként oldódnak a felszínen is jól látható problémák, az ismétlődő kapcsolati,- párkapcsolati konfliktusok...

L. Stipkovits Erikával közös munkánk eredményeként 2016.szeptemberében indítottuk Budapesten, Győrben és Sopronban a Személyiségfejlesztő Akadémiát. Első képzésünk a 3 éves Érzelmi intelligenciafejlesztő- Személyiségfejlesztő  képzés, mely az elvégzése után szakmai kompetenciákat ad, államilag elismert szakmaként lesz jogosult elvégzése után minden szakember a segítő foglalkozásra. 

Honlapunk: www.szfakademia.hu