Újságcikkek:

 

 

 

 

2.,

Werner Krisztina cikke - 2012.11.18.

Szerelmi háromszögben - A hűség megszűnt mint erény

alt

Az eszmetörténész, aki a társadalmakat etikai alapjain is vizsgálja, nehezen tud elképzelni a mi korunknál sötétebbet, ha a hűtlenségről van szó. Dr. Heidl György szerint ma a jogszabályokat és a közvéleményt alakítjuk úgy, hogy a hűtlenségre biztassanak: ? Gyakorlatilag megszüntetjük a hűséget mint erényt. Korábban a hűtlenek legalább tudták, hogy bűnt követnek el, ma a bűn értelmezhetetlen fogalom. Tény egyébként, hogy a császárkori Rómában igen nagy volt az erkölcsi lazaság, amit például az egykori üdülővároska, Pompeji rengeteg bordélyháza is mutat. A pogány filozófusok mindig hangsúlyozták a hűség, a házastársi hűség jelentőségét. Musonius Rufus sztoikus filozófus már-már keresztény tanításokat ad elő a házasságról.

? A Biblia azt tükrözi ? folytatja a Pécsi Tudományegyetem esztétika tanszéknek vezetője ?, hogy a zsidóság számára a házastársi hűség eredendő, természetes kötelezettség, hiszen a Teremtés könyvében azt olvassuk, hogy a férfi ragaszkodik feleségéhez, és a kettő egy test lesz. Jézus úgy utal erre Máté evangéliumában, mint abszolút normára, amelyet idővel megsértettek. A férfi hűtlenségét az archaikus és antik társadalmak sokkal inkább tolerálták, mint a nőkét, a férfit például nem sújtotta halálbüntetés (az Ószövetségben megkövezés) akkor, ha hűtlen lett feleségéhez, hanem ennek következtében az asszony felszabadult a férj hatalma alól, és vissza kellett neki adni a hozományát.

Segélykiáltás

Hogy mitől jut egy házasság odáig, hogy egy harmadik beférkőzhet? Egy többéves párkapcsolatban a külső harmadik feltűnése valójában segélykiáltás ? mondja Iszlai Zoltán pszichológus, családterapeuta. ? A meglévő párkapcsolat segélykiáltása.

Párterápiával foglalkozó, gyakorló szakemberként a nála megjelenő párok legalább kétharmadánál találkozik a jelenséggel Iszlai Zoltán. Amikor férfi kezdeményezi a terápiát, szinte minden esetben ez húzódik a háttérben ? a nő vagy épp beadni készül a válópert, vagy költözni akar a szeretőhöz, az új szerelemhez.

A férfiak számára elég nyomatékkal bír a felismerés, hogy segítségre van szükségük, mert nem megy önerőből, az eddig bevált technikák nem segítenek. ?Szakemberként nyilván csak a problémás kapcsolatokkal találkozom, és ebből nehéz lenne általános érvényű következtetéseket levonni a párkapcsolatokra, ám a válási statisztikákat tekintve 25?29 éves korukban válnak el legtöbben. Az elhidegülés után a harmadik megjelenése a leggyakoribb válóok."

Kiből lesz félrelépő?

A hűtlen szemszögéből Weisz Ildikó Hellinger-terapeutával, kineziológussal boncolgattuk a kérdést, aki szerint szerető tartására azért keletkezik igény, mert az adott kapcsolatban hiányt él meg, a hűtlen nem kívánja már párját, bizonyos tulajdonságai idegesítik, vagy érzelmileg eltávolodott már tőle. ?Ami bonyolulttá teszi a kérdést, hogy a hiány csak az egyik oldalról nézve keletkezik, azért, mert az állandó partner nem tudja vagy nem akarja megadni azt, amire a félrelépőnek szüksége van. A hűtlen családi rendszeréből, gyerekkorából hozott mintázataiban keresendő az ok, amelyeken képtelen változtatni, így aztán a szeretetét megosztja, a hiány érzését egy harmadik személlyel pótolja. Mivel kerüli a konfrontálódást, nem törekszik a hiányérzet, a problémák, a negatív érzelmek megfogalmazására.

Az elköteleződés és a kapcsolat elején kialakult szeretetérzéshez képest a negatív érzelmek és hiányosságok megélése erős bűntudatot ébreszthet benne, amit nem tud a másik felé kommunikálni. Belebonyolódik egy új szerelmi kapcsolatba, ígérget a szerető felé, hogy bebiztosítsa magát. Ha a hiányérzete kielégül az új kapcsolatban, akkor úgy érzi, hogy szeretné a régit elengedni. Ezzel aztán a szeretőt magához láncolja a bizonytalanság fenntartásával, és persze az állandó partner is lebegtetve van. Szerencsésebb eset, amikor némileg profitál a háromszögből a család, hiszen kevesebb a feszültség.

A másik tipikus hozzáállás, amikor kijelenti a hűtlen már a kapcsolat elején, hogy a családját nem fogja elhagyni, de metakommunikációja minduntalan lépre csalja a szeretőt, aki a saját mintázata alapján hinni akar neki. A hazugságok egyre inkább részei lesznek a mindennapoknak, ami nagy terhet ró rá, ezért gyakori, hogy tudat alatt olyan helyzetet teremt, ami alapján a viszony kitudódik. Addig történhet ez így, amíg saját maga nem tudatosítja ezt és nem indul el benne egy belső igény a változtatásra. Ez persze a személyiség függvénye, hogy mi fogja elindítani a változtatásra való igényt és mikor.

Az esetek zömében a helyzet megoldása nem a hűtlenek kezében van, hanem a megcsalt társ vagy szerető hozza meg a döntést helyettük. Helyzetbe hozza őket, ami nem feltétlenül az, amit a hűtlen szeretett volna. Legalábbis hosszabb távon nem..." ? mondja a terapeuta. Ezzel a tipikus ?megoldással" élt a lemondott CIA- főnök szeretője is, aki úgy akarta bebiztosítani magát a kapcsolatában, hogy vélt vagy valós riválisát megfenyegette.

A nemzetközivé dagadt megcsalási botrány kapóra jött az amerikai elnöknek, aki erre a hajtépős női csetepatéra hivatkozhatott, hogy lecserélje a hírszerzés fejét.

Múlt héten házasságon kívüli kapcsolata miatt lemondott David Petraeus CIA-vezér. A szerető fenyegető e-maileket írt Petraeus egyik női ismerősének, mert úgy vélte, veszélyt jelenthet a kapcsolatukra. A megfenyegetett nő annyira megijedt, hogy az FBI-hoz fordult, a vizsgálat pedig mindent feltárt. Petraeus, aki alig több mint egy éve állt a CIA élén, benyújtotta lemondását Barack Obama elnöknek, aki másnap elfogadta azt. ?Harminchét évi házasság után óriási hibát követtem el, és házasságon kívüli kapcsolatba bocsátkoztam. Az ilyen viselkedés elfogadhatatlan férjként és egy olyan szervezet vezetőjeként is, mint a miénk" ? magyarázta döntését. Életrajzíróján kívül (képünkön) egy másik szeretője is volt David Petraeusnak, és az illetőt már azonosították is a 37 éves Jill Kelley személyében. A hírek szerint a tampai MacDill légi támaszpont katonacsaládjai mellett önkéntesként dolgozó Kelley volt a forrása a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatának a CIA-főnök ellen.

Nyolc barátja volt Franciaország első női igazságügy-miniszterének, amikor megfogant most 3 éves lánya. Rachida Dati szeretné kideríteni, ki a gyerek vér szerinti apja ? adta hírül a Daily Mail. Az apaság kérdése komoly botrányt kavart, így derült fény a volt miniszter intenzív szerelmi életére. Az egyik jelölt Dominique Desseigne multimilliomos, aki azonban nem hajlandó DNS-vizsgálatnak alávetni magát, hiába követelte ezt Dati a bíróságon. A 47 éves, szemrevaló politikus nem tudja, ki az apja 2008-ban fogant lányának, Zohrának. A nyolc szerető között volt egy tévés személyiség, egy miniszter, José María Aznar spanyol miniszterelnök, egy vezérigazgató, Nicolas Sarkozy elnök egyik testvére, a katari államügyész és egy luxusbirodalom örököse.

?Berlusconi a gyermekem apja" ? jelentette be Sabina Began (jobbra) színésznő nyáron egy olasz lapban. A magát színésznőnek valló, de Olaszországban elsősorban escorthölgyként ismert Began Berlusconi válása után jelent meg a nyilvánosság előtt. Interjúkban hangoztatta, hogy Berlusconi szeretője volt, majd 2008?2009-ben ő toborozta a lányokat a miniszterelnök szardíniai villájában és római palotájában rendezett partikra.

Még a hűtlenségükről ismert görög istenek mitológiai világában is van példa a házastársi hűségre, igaz, emberek között: dr. Heidl György Alkésztisz példáját említi, aki feláldozta magát azért, hogy férje, Admétosz élhessen. Házastársi hűsége még az életénél is értékesebb volt.

A szerető és a hűtlen ? egymás szorításában

A szeretőszerep okozhat örömet, válságot ? mégis egy alárendelődő szerep, ahol az önértékelésen, önbecsülésen mindig csorba esik. A hűtlen fél felmentésére, eltúlzott megértésére nagyobb hangsúly fektetődik, mint a szerető saját helyzetére és érzelmeire ? vélekedik Weisz Ildikó. A szerető csak látszólag szeretne elköteleződni, de tudat alatt valójában független akar maradni, gyermekkori traumák, beépült mintázatok miatt tartós kötődések érzelmi megélésére képtelen, így eszközzé degradálódik a hűtlen számára.

A szeretőnek lehetősége van öntudatára ébredni, önértékelése, önbecsülése a helyére kerülhet, és megtanulhatja szeretni magát annyira, hogy elhiszi, amit a szerető szerepében megél és megkap, az kevés számára, és megérdemel egy igazi felvállalt, felnőtt párkapcsolatot. Ehhez gyakran külső, szakavatott segítségre van szükség.
Míg a szerető nem ébred öntudatára, a félelem, a veszteség, a düh és az elutasítás érzéseit kell átélnie. A másik fél válasza ezekre az érzésekre a következetlenség ? a hűtlen folyamatos ígérgetése, hogy el fog válni, de közben nem tesz semmit ?, továbbá a hűtlen interakciója nincs összhangban a szerető szükségleteivel ? amikor szüksége lenne az érzelmi támogatásra, megerősítésre, nem lehet utolérni, idejét a családjával tölti.
Tudat alatt a szerető ezeket a helyzeteket keresi, mert ugyan nem érzi jól magát ebben a helyzetben, de ez az az érzelem, amit ismer, egyfajta biztonságot nyújt számára. Sok éven keresztül benne maradhat ebben a helyzetben, de ha sikerül is első számú nővé előlépnie, addigra annyi sérelem éri mindkét felet, hogy az idővel tönkreteszi a párkapcsolatot. Kevés olyan pár van, akik elég erősek, és önismeretük elég mély ahhoz, hogy ezt a fajta krízist túléljék, és ne maradjanak feldolgozatlan és kimondatlan sérelmek.

Veszedelmes viszony

Akit érdekel ez a téma, érdemes megnéznie Ralph Fiennes főszereplésével A hercegnő című filmet, és elgondolkodni a hercegnő felelősségén. Sokat lehet belőle tanulni...

forrás: kisalfold.hu

 

 

1.,

Belső utak ösvényein

2012. július 23. 10:30

alt

Ahogy a határtalan univerzumnak a töredékét ismeri az ember, úgy az emberi lélek belső végtelenjének is csak egy része ismert a számára. Az élet az útkeresés nagy kalandja ? helyzetek, érzések, találkozások labirintusában gyakran érezzük elveszettnek magunkat. Ilyenkor sokat segíthet egy szakavatott, aki segít megérteni a rendszert és felfedezni benne a rendet.

A problémamegoldó

Weisz Ildikó az öngyógyítás útján indulva lett terapeuta, könnyűipari mérnöki tanulmányai végeztével filozófiát, pszichológiát, Prana nadyt, kineziológiát, valamint Hellinger család- és rendszerállítást tanult.

alt

Hálás vagyok a sorsomnak, hogy előbb terelt a mérnöki pályára, mert így a rendszerben látás és a logikai képességek fejlesztése egy erős alapot teremtett a segítő foglalkozáshoz. Mikor gyerekkoromban megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni, akkor azt feleltem, hogy ?olyan problémamegoldó...". Már tizenévesen Freud volt a kedvenc szerzőm, könyvtáramat filozófiai és pszichológia könyvekkel gyarapítottam. Először csak önsegítőként ástam egyre mélyebbre magam a különféle irányzatokban, majd tudatosan a másokon való segítés volt a cél. Rátaláltam Hellinger módszerére és azt munkáim során gerincként használom más módszerekkel kiegészítve.

alt

Bert Hellinger fedezte fel, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét. A családi lélekben, más néven mezőben szigorú törvények uralkodnak. Ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, a jóvátételt. Működésbe lép a rendszer-lelkiismeret, például úgy, hogy az utód kezd el érthető ok nélkül rosszul élni, vagy valamilyen testi-lelki tünetet mutatni. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, illetve tünetváltással folytatódik a betegség vagy szerencsétlenség- sorozat, amíg a rejtett dinamika napvilágra nem kerül és fel nem oldódik.

Kapcsolatok rendszerében

Nehéz sorshelyzeteink, problémáink tudatalattinkban rejtező gyökerei tehát a családunk történetéből olvashatóak ki a módszer segítségével. A Hellinger által megfogalmazott törvényszerűségek azonban nemcsak a családokra, hanem minden kisebb-nagyobb csoportokra, rendszerekre és szervezetekre is érvényesek.

Ezekben a rendszerekben is ugyanúgy, vagy hasonló módon lehet a módszert alkalmazni ? ezeket rendszerállításoknak hívjuk. Ilyen csoportot alkot például egy lakóközösség, egy szerelmi háromszög, iskolai, munkahelyi közösségek, de még egy baleset részesei is, akik közül van, aki életben marad, van, aki megnyomorodik, és van, aki meghal.

Hellinger és munkatársainak megfigyelése szerint mindegyik esetben létrejön a jobb híján közös léleknek nevezett rejtett összeköttetés, egy hálózat. A munkahelyi és egyéb szervezetekben végzett ilyen munka a szervezetállítás nevet kapta.

A módszer számos terápia-rezisztens esetben hozott gyors és látványos javulást. A családfelállítást követő egy éven belül a résztvevők 78%-ának életében markáns pozitív változás állt be, további 14%-uknak javult az állapota. Megszűntek az addig, a saját élettörténet alapján érthetetlen depressziók, teljesítménybeli és kapcsolati kudarcsorozatok, öngyilkossági hajlamok, és amennyiben még nem alakult ki a gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan változás, a testi betegségek is javultak, meggyógyultak. A maradék 8% esetében a családfelállítás hatástalan maradt, ami nagyon jó arány a többi pszichoterápiás módszert alapul véve.

Bert Hellinger módszere úgynevezett fenomenológiai (közvetlenül észlelhető) pszichoterápia: ?Az ember kiteszi magát a jelenségeknek és azok összefüggéseinek anélkül, hogy beavatkozna. El kell felejteni például minden eddigi tudásunkat és tapasztalatunkat, összpontosítunk és várunk, míg az összefüggésben szinte magától megmutatkozik az eredmény vagy egy megoldás, amit nem lehet előre tudni. Ez a felismerés más mélységekből jön és ajándékba kapjuk. Ezt a sajátságos mozgást nem tartom kézben, ilyenkor egy másik erő hordoz, melynek része vagyok, ez az erő a Lélek. Ez a módszer mindig olyan, mint ha sötétben tapogatóznánk, de együtt rezegve azzal, ami megmutatkozik, ahonnan az impulzusok jönnek, ? ez az az erő, ami továbbvisz."

A családot működtető szabályok

A családnak közös lelke, közös lelkiismerete van, ami szabályok szerint működik.

Első alapszabály: Mindenkinek, akár élő, akár holt, ugyanúgy joga van az odatartozásra. Ha bármi okból ? csirkefogó, alkoholista, házasságon kívüli, stb. ? kirekesztik, akkor a családlélek megpróbálja létrehozni az egyensúlyt, ez a második alapszabály.

A megtagadott odatartozását a rendszer kiegyenlíti, a kirekesztett és egy később született között összeköttetést teremt, utóbbi képviseli a kirekesztettet. Harmadik alapszabály: Akik korábban születtek, előrébb álljanak a rangsorban, mint a később születettek!

A családlélek és a család-lelkiismeret mindenekelőtt az előbb születettek jogaira ügyel, és a kiegyenlítéshez feláldozza a később születettet. Ha tiszteletben tartjuk az előző generációk jogait, akkor a később születettek szabadok lesznek.

Bert Hellinger megfigyelte, hogy új szellemi behatásra ez az összefonódás, sorsismétlődés megszűnik és az egyén képes lesz egy új életszakaszt kezdeni. A gyógyulás azzal kezdődik, ha a múltat ? az ismétlődésekkel együtt ? tisztelettel elfogadja, nyitottá válik a jövő felé, és vállalja a pillanat kockázatát. 16 éven át egy katolikus misszionárius rend tagjaként Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál. Itt figyelte meg, hogy a természeti népeknél milyen nagy jelentősége van az ősök tiszteletének.

Szerző: M. S.