Családállítás egyénileg

A családállítást egyénileg is el tudjuk végezni,-vannak előnyei a csoportos formával szemben adott esetekben, de fontos hátrány, hogy a kliens nem kap a csoporttagoktól olyan tükröket, ami sokat jelenthet a témájához, önmagához való hozzáállásában.

Bármilyen figurákkal, kövekkel, stb... elvégezhető a terápia, a hozzám közel álló módszer lényege, hogy stilizált arccal ellátott papírlapokat beszámozok, majd a beszélgetésünk közben a klienstől elhangzó mondatokból a kulcsszavakat, az un. rendszerelemeket kiválasztom, és megszámozva felírom egy papírra, ezeket ő nem láthatja. Megkérem a klienst, hogy a megszámozott papírlapokat helyezze el tetszőlegesen a padlón,- de volt már rá többször példa, hogy egész különleges helyekre is igényük volt letenni a lapokat,- egyértelműsíthető is, hogy miért pont oda teszi,- majd felrajzolom a kezdeti konstellációt. Ezek után megkérem, hogy figyelje az érzéseit, melyik lapot szeretné mozgatni és hogyan. Adott helyzetekben elmondja az érzéseit, rááll a papírlapokra, és úgy is elmondja, hogy mit érez, ill. onnét ránézve más papírlapokra milyen érzései vannak.

Így ráláthatunk a probléma mögött húzódó rejtett dinamikákra.Ezek után az eszköztár hasonló, mint a csoportos technikáknál, harmóniába hozzuk, a harmóniába hozható...

A Morphogenetikus Mezőben való mozgások ugyanúgy megtörténnek, mint ha élő személyekkel, csoportban végezzük is.

2009.óta tanulok szupervízoromtól, L.Stipkovits Erikától, munkám gerincét jelentik a tőle elsajátított személyiségfejlesztő módszerek. A családállítási munkám során klienseim általában konkrét problémák feldolgozásának céljával keresnek meg, ami gyakran, ha bizalmi kapcsolatot sikerül kialakítanunk, módosul, és a probléma tengelyről áttérünk a személyiségfejlődési tengelyre, azaz akár hosszú évekre is kapcsolódhatunk, ezáltal önismeretre, rendszerük ismeretére, tudattalan konfliktusaik tudatosítására, megértésére, viselkedési mintázataik megváltoztatására, korai érzelmi hiányaik /szeretet, biztonság, elfogadás/ feltöltésére, életfelfogásuk, filozófiájuk, kompetenciaérzésük alakítására törekszünk. A változáshoz, hogy ne csupán "tünet csere" legyen, hosszabb út vezet. A személyiségfejlődési folyamat eredményeként oldódnak a felszínen is jól látható problémák, az ismétlődő kapcsolati,- párkapcsolati konfliktusok, ill. bármilyen testi, lelki tünet.

L. Stipkovits Erikával közös munkánk eredményeként 2016.szeptemberében indítjuk Budapesten és Győrben a Személyiségfejlesztő Akadémiát, melynek első képzése a 3 éves Személyiségfejlesztő terapeuta képzés, mely elvégzése utána szakmai kompetenciákat ad, államilag elismert szakmaként lesz jogosult elvégzése után minden szakember a segítő foglalkozásra.